NATURA

SUMARI:
-Tipus d'organismes segons la nutrició
-Tipus d'organismes segons la reproducció 
-Espècies extingides
TIPUS D'ORGANISMES SEGONS LA NUTRICIÓ:
Autòtrofs:es nodreixen exclusivament de nutrients inorgànics, com les sals minerals, l'aigua o el diòxid de carboni a partir dels quals fabriquen compostos orgànics propis. En són un exemple les plantes i alguns bacteris.
Heteròtrofs: es nodreixen de nutrients orgànics que provenen d'altres éssers vius i també de nutrients inorgànics del medi com l'aigua o les sals minerals.En són un exemple els animals i els fongs.

TIPUS D'ORGANISMES SEGONS LA REPRODUCCIÓ:
Asexual: és pròpia dels organismes més simples, un sol individu progenitor es capaç de generar descendents.
Sexual: és pròpia dels organismes més complexos i evolucionats es necessiten generalment dos projenitors diferents que interaccionen per donar descendents comuns.
ESPÈCIES EXTINGIDES
Les espècies extingides és el procés en el qual desapareix de la terra uns individus d'una espècie.


El llop de Tasmània(Thylacinus Cynocephalus) també anomenat vulgarment llop de Tasmània, s’assemblava a un gos salvatge i habitava a l’illa de Tasmània. Aquest animal, que també rep el nom de "tigre de Tasmània" per les ratlles negres de la seva esquena, va desaparèixer del continent australià. El llop marsupial s'extingí al continent australià milers d'anys abans de l'arribada dels colons europeus, però sobrevisqué a Tasmània juntament amb altres espècies. Generalment se sol culpar de la seva extinció a la caça intensiva, incentivada per recompenses ja que els culpaven dels atacs a les ovelles. Fins i tot el govern de Tasmània va pagar recompenses per matar aquests animals. El llop de Tasmània era el marsupial més gran que es coneix, era carnívor i  un dels dos únics marsupials que posseeixen una butxaca en tots dos sexes. Aquesta butxaca tenia una funció protectora per als mascles, ocultant els seus òrgans genitals.
 El llop marsupial semblava un gran gos amb pèl curt i una cua rígida (similar als cangurs). Molts colons europeus en feren comparacions directes amb la hiena, a causa de la seva postura inusual i el seu comportament general. Les ratlles estaven més marcades en exemplars joves i es descolorien a mesura que l'animal envellia. El seu pelatge era espès i suau. Les seves orelles arrodonides, estaven cobertes de pèl curt. 

El darrer llop de Tasmània va morir el setembre de 1936 al zoo d'Hobart. Alguns investigadors havien aconseguit recuperar fragments del seu ADN per a clonar-lo, però el projecte no tingué èxit ja que l' ADN presentava una fragmentació massa important.

Smilodon:

 Smilodon també conegut com “Dents de Sable”,va ser un felí que va viure en tot el continent americà, entre fa 2,5 milions a 10.000 anys enrere. El seu nom és una descripció molt apropiada degut als seus enormes ullals, que feia servir per perforar el coll de les seves víctimes. S’alimentava de cavalls , cérvols i mamuts. Podia pesar uns 200 kg i els seus ullals superiors podien fer fins a 18 cm, eren tan grans que corrien el risc de que se’ls hi trenquessin du8rant la lluita amb les seves preses.
Aquest felí, de quasi  1,7 metres de llarg, vivia en  manades. La caça en grup els hi va permetre caçar preses molt més grans que ells.
Van desaparèixer fa uns 10.000 anys, degut els canvis climàtics de l’última glaciació.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada